Expedition Relics from High Arctic Greenland

Eight Decades of Exploration History Told through 102 Objects

Om bogen

Den tykke is og de lave temperaturer i den afsides, nordgrønlandske tundra betyder at ting ikke rådner op, men bevares for eftertiden. Dette er også tilfældet for en lang række genstande der i årenes løb er blevet efterladt af forskellige grønlandsekspeditioner – genstande der nu kan give os et unikt indblik i det nordligste Grønlands opdagelseshistorie.

Expedition Relics from High Arctic Greenland behandler denne opdagelseshistorie i detaljer, fortalt gennem 102 artefakter fra det nordligste Grønland. Artefakterne består af alt fra personlige breve og proviant til professionelt udstyr og våbendele. De sublime nyfotograferinger af Roberto Fortuna (Nationalmuseet) fortæller i billeder deres historier og giver et ofte rørende indtryk af de strabadser og hårde vilkår ekspeditioner i Nordgrønland måtte gennemgå. Ofte var det et spørgsmål om overlevelse at genstandene måtte efterlades.

Genstandene er fundet på 32 lokaliteter langs Grønlands nordvestkyst, i mange tilfælde af forfatteren selv. De stammer fra amerikanske, britiske og ikke mindst skandinaviske arktiske ekspeditioner fra 1853 frem til 1934, en periode hvor det højeste nord i verden som et af de sidste ukendte områder på kloden gradvis blev udforsket og kortlagt. Med omkring 600 billeder giver denne bog en hidtil ukendt adgang til en af opdagelseshistoriens barskeste kapitler.

Om forfatteren

Peter R. Dawes er geolog og emeritusforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) i København. Han har arbejdet på talrige geologiske projekter i Grønland, Canada og Australia og specialiserer sig i det nordligste af det arktiske Grønland (Avannaarsua), som han i 70’erne udarbejdede det første kort over i efterkrigstiden.

593,75  DKK
Køb trykt bog
 
Udgave1
Trykt sideantal512
Udgivelsesdato07 dec. 2022
Sprogeng
ISBN trykt bog9788763546867