Læs uddrag
Læs

Gaven til maven

Spis dig til bedre fordøjelse med glutenfri mad

Lider du af oppustethed, mavesmerter, diarré eller forstoppelse, træthed, ledsmerter eller eksem, uden at din læge kan finde forklaringen? Nu tyder forskningen på, at noget i maden kan være skurken. Korn som hvede og rug kan nemlig udfordre din fordøjelse i et langt større omfang, end man hidtil har anslået. Ikke nødvendigvis på grund af proteinet gluten, der er kendt for at være en ballademager, men fordi også kostfibre og andre komponenter i korn kan genere tarmen, blandt andet hos den cirka en million danskere, der lider af irritabel tarm.

Det er forklaringen på, at så mange mennesker får det markant bedre, når de holder op med at spise glutenholdig mad, også selv om de ikke lider af glutenintolerance. Langt hen ad vejen er det nemlig de samme madvarer, der indeholder gluten og de andre komponenter i korn, som stadig flere mennesker kæmper med at fordøje. Derfor vil glutenfri mad ofte være en god rettesnor.

I dag er det muligt at købe mel, brød, pasta og andre kornprodukter af høj kvalitet uden gluten eller de typer af kornfibre, som tolereres af de fleste, men skaber problemer hos resten.

Gaven til maven er den nye, store guide til, hvordan man bedst navigerer uden om de madvarer, der udfordrer maven og tarmen, og samtidig får masser af sunde, sikre fuldkorn, madglæde og nydelse. Anette Harbech Olesen har talt med tarmforskere og speciallæger over hele verden og på baggrund af den seneste videnskab skrevet denne bog og komponeret 68 vidunderlige madopskrift er, der kan skabe ro i tarmen.

Og måske rækker gevinsten endnu længere? Forskere kommer til stadighed på sporet af nye sygdomme, som har relation til kroppens problemer med at fordøje gluten og andre dele af korn. Nogle mener, at den voldsomme vækst i forekomsten af autoimmune sygdomme, eksempelvis gigt- og stofskiftesygdomme, type 1-diabetes og sklerose, kan hænge sammen med de skader, som gluten kan anrette på tarmvæggen.
234,38  DKK
Køb Epub (e-bog)
Inkl. online adgang
Udgave1. e-bogsudgave
Trykt sideantal288 Sider
Udgivelsesdato07 sep. 2021
Sprogdan
ISBN epub9788740072907