Gentagelser, vaner og tvang

om OCD og OC-spektrumforstyrrelser

Hvorfor vasker nogen mennesker hænder, til de bløder? Og hvorfor tjekker nogen igen og igen, om døren nu også er låst? Hvordan kan noget, der begynder med enkelte gentagelser af adfærd blive til en vane for derefter at føles tvingende nødvendigt?

Forfatterne besvarer disse spørgsmål ved at inddrage en neurobiologisk forståelse af OCD. Ud fra dette perspektiv undersøger de fire forskellige symptomdimensioner og indplacerer lidelsen i et OC-spektrum med andre lidelser, f.eks. Tourettes syndrom, trikotillomani, Body dysmorphic disorder og patologisk spillelidenskab.

Den nuværende behandling af OCD er baseret på kognitiv adfærdsteori, som fokuserer på de miljømæssige årsager til udvikling af psykopatologi og på de tankemæssige aspekter (obsessioner). Bogens forfattere påpeger, at dette syn er forenklet og inddrager neurobiologien, som i højere grad kan belyse de genetiske og adfærdsmæssige aspekter af lidelsen (kompulsioner).

Dermed fremstår en mere nuanceret OCD-model, som inddrager både arv og miljø, og som gør rede for baggrunden for såvel obsessioner som kompulsioner. En model, som ikke mindst åbner for nye behandlingsmuligheder.

Bogen henvender sig til alle psykologer, psykiatere og alt sundhedsfagligt personale i øvrigt, som arbejder med OCD eller såkaldte OC-spektrumforstyrrelser samt til OCD-patienter, som ønsker en dybere forståelse af deres lidelse.

Ida Unmack Larsen og Ulrik Krog Gausbøl er begge cand.psych.
274,94  DKK
Køb trykt bog
 
Udgave1
Trykt sideantal160
Udgivelsesdato30 aug. 2011
Udgivet afFrydenlund
Sprogdan
ISBN trykt bog9788778879615