Om forfatteren

Thomas Nagel (; born July 4, 1937) is an American philosopher. He is University Professor of Philosophy and Law, Emeritus, at New York University, where he taught from 1980 to 2016. His main areas of philosophical interest are legal philosophy, political philosophy, and ethics.

Nagel is well known for his critique of material reductionist accounts of the mind, particularly in his essay "What Is it Like to Be a Bat?" (1974), and for his contributions to deontological and liberal moral and political theory in The Possibility of Altruism (1970) and subsequent writings. He continued the critique of reductionism in Mind and Cosmos (2012), in which he argues against the neo-Darwinian view of the emergence of consciousness.

Download pdf
Download uddrag

Hvordan er det at være en flagermus?

Bevidstheden er et besynderligt fænomen. Den er omnipotent, men ingen steder at se. Uanset mængden af forskning i synapser og kemiske tilstande i hjernen, lader vi ikke til at nærme os nogen løsning på gåden om den. Men hvorfor er bevidstheden egentlig så svær at få styr på? I denne tekst er det Thomas Nagels grunderkendelse, at det, at en organisme overhovedet har bevidsthed dybest set betyder, at der findes en måde hvorpå det er at være denne organisme. Med denne karakteristik i hånden mener Nagel at kunne nå frem til en afvisning af en række dominerende, metafysiske antagelser om bevidsthed. Antagelser, som Nagel mener alle er forkerte, fordi det kan vises, at de på forskellig vis netop ikke respekterer, hvad der karakteriserer bevidsthed, i deres forskellige bud på hvad bevidstheden er. De reducerer dens subjektive karakter til et objektivt sprog. Vi kan naturligvis have alle hånde forestillinger om, hvordan det er at være en flagermus. Vi ser hvad den gør, vi kan måle aktiviteten i dens hjerne og beskrive dens sanseapparat. Men desuagtet vore bestræbelser kan vi højst nå til at forestille os, hvordan det er for os at være en flagermus, og ikke hvordan det er for en flagermus at være en flagermus. Bevidstheden er nødvendigvis forbundet med et bestemt perspektiv, så hvis videnskabens succes består i at tilsidesætte ethvert perspektiv, kan den ikke lykkes med sin undersøgelse af bevidstheden. Hvordan er det at være en flagermus? er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med en væsentlig virkningshistorie. Oliver Kaufmann har skrevet introduktionen til teksten, der gør den relevant for studerende såvel som læsere, som ønsker at få indblik i kritikken af en verdensanskuelse ”under evighedens synsvinkel”.
91,88  DKK
Køb Pdf (e-bog)
 
Udgave
Trykt sideantal
Udgivelsesdato13 jul. 2018
Sprogdan
ISBN pdf9788793535237