Etik uden moral

Det gode menneske i det postmoderne samfund

I Etik uden moral udvikler Ole Bjerg et begreb om etik i det postmoderne samfund, som han med afsæt i Niklas Luhmanns systemteori beskriver som hyperdifferentieret.

Indretningen af det postmoderne samfund gør det umuligt at tænke moral som et altomfattende metasystem, og Bjerg argumenterer for, at der i dag ikke findes et etisk regelsæt, som kan fortælle os, hvad vi skal gøre og ikke gøre. I stedet må den enkelte navigere ud fra en praktisk fornemmelse for, hvad der er rigtigt og forkert i enhver given situation. Den etiske fornemmelse er altså konkret og kan ikke generaliseres eller defineres.

Bogens omfattende undersøgelse udfoldes med eksempler inden for videnskab, kunst, økonomi, politik, sundhed og kærlighed i det postmoderne. Den kombinerer filosofiske diskussioner af bl.a. Aristoteles, Schopenhauer, Durkheim, Weber, Heidegger, Baudrillard og Luhmann med sociologiske analyser af tidstypiske personlighedstyper. Desuden undersøger bogen, hvordan det er muligt at tænke og handle etisk inden for virksomheder og andre organisationer.

Ole Bjerg, ph.d. i sociologi, postdoc ved Copenhagen Business School, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi.

Forlagets emneord: Filosofi og psykologi - Postmodernitet - Sociologi - Etik og moral - Systemteori - Aristoteles - Jean Baudrillard - Emile Durkheim - Martin Heidegger - Niklas Luhmann - Arthur Schopenhauer - Max Weber - 21. årh. - Dansk
225,00  DKK
Køb Pdf (e-bog)
 
Udgave1. e-bogsudgave (2010)
Trykt sideantal296 Sider
Udgivelsesdato01 jan. 2010
Sprogdan
ISBN pdf9788763534048