Læs uddrag
Læs

Udbryderkongen Carl August Lorentzens Livshistorie

fortalt af en grandnevø

Natten mellem den 22. og 23. december 1949 forsvandt en flugtfange fra Horsens Statsfængsel. Udbryderkongen Carl August Lorentzens 14. flugt var en realitet. Efter 11 måneders ihærdigt gravearbejde, hvor han havde skabt en 20 meter lang tunnel under fængselsgården, fik Carl August endelig hul på cementgulvet i fængselsinspektørens kartoffelkælder og kunne få senere minutter senere kravle op gennem det snævre hul og forsvinde ud i natten. Da en fængselsbetjent tidligt om morgenen opdagede, at Carl Augusts celle nr. 7 var tom, gik alarmen, men hvordan i alverden var det lykkedes ham at forsvinde? Først senere på formiddagen gik den utrolige sandhed op for fængselspersonalet.

Uddrag fra kapitlet "Hvor der er en vilje, der er der også en vej":

“Han sad nu i sit eget lille fantasifulde univers i bunden af fængslet og kunne i ro og mag gennemtænke sine planer for den kommende tids ihærdige gravearbejde. Det var lidt at spille hasard. Var det overhovedet muligt, at komme igennem muren til hvælvingen. Var den måske blevet fyldt op, og når han først var igennem, hvordan skulle han så komme igennem bygningens fundament, der formentlig bestod af store og uhandy sten. Carl August lå på ryggen i cellen med hænderne foldet på maven, mens han lod fantasierne flyve afsted. Han vidste ikke noget om et af nutidens psykoterapeutiske begreber, visualiseringen af et mål, men det var lige præcis, hvad han foretog sig. For hans indre øjne manifesterede tunnellen sig. Han så sig selv grave og grave, fjerne jord og andre forhindringer, indtil han ville se lyset for enden af tunnellen, lyset, der illustrerede hans kommende frihed. Han kunne allerede smage friheden, mærke lyset fra solen, føle vinden suse i sit hår, mens han løb hen ad vejen og forsvandt fra fængslet, fangevogterne og politiet. "

Bogen om Carl Augusts livshistorie, skrevet af en grandnevø, er en romanbiografisk mosaik, der fortæller om et unikt menneske med et ganske usædvanligt liv. Den er krydret med eksempler på Carl August kunst og kunsthåndværk, og indeholder fotografier af personer i hans liv, det gamle København og ikke mindst breve, rapporter og bevismateriale fra 45 års ihærdigt politiarbejde.

Om bogens forfatter:

Jan Patrick Skaarup er oprindelig uddannet som shippingmand i Det Østasiatiske Kompagni, senere som sagsbehandler inden for kontanthjælpsområdet, indtil mere kreative beskæftigelser tog over. En overgang var musikken det store omdrejningspunkt, hvilket blandt andet medførte ophold som natklubsanger i Grækenland og Frankrig. De sidste 10 år har Jan Patrick været koncentreret om at skrive, sideløbende med fotoarbejde og videoproduktion, samt webdesign. I forhold til Carl August Lorentzen, kom det noget bag på Jan Patrick, at Carl August Lorentzen var hans grandonkel, idet Carl Augusts storesøster Ellen var forfatterens farmor. Efter faderens død i 2008, fik  Jan Patrick lyst til at dykke ned i sin slægts baggrund, og det førte videre til tanker om at skrive en bog om Carl August. Tankerne blev til virkelighed, og Jan Patrick Skaarup gav sig i kast med et større researcharbejde, der nu er mundet ud i en spændende beretning om hans berømte grandonkels brogede liv.

73,12  DKK
Køb Epub (e-bog)
Inkl. online adgang
Udgave2. udgave
Trykt sideantal288 Sider
Udgivelsesdato06 dec. 2019
Sprogdan
ISBN epub9788793162198