Pensionistliv i Nordjylland - Danmark - Verden

Overgangen til pensionistlivet er en udfordring, fordi man fra en given dato har dagen, ugen, månederne og årene til fri disposition. Den underliggende strøm i fortællingen er hverdagen. Med det udgangspunkt fortæller Johan Klinge Sørensen i en række rejsebreve om Tyrkiet, Kina, Madrid og Nice, hvor fortællingerne sættes ind i et aktuelt og historisk perspektiv. Nogle af de store værdispørgsmål, som har præget den danske debat som f.eks. islam, EU og samfundsmæssig solidaritet behandles også i flere sammenhænge. Hvad foretog forfatteren sig, og hvorledes vurderer han før og nu omkring disse problemkredse. Den teknologiske revolution inden for IT og digitale medier behandles under synsvinklen ’en verden i forandring’. Dagene som pensionist kan nogle gange være lange, men årene spæner afsted. Inden Johan Klinge Sørensen ser sig om, er det tid til at samle bær og svampe ude i bakkerne, sylte, og så er det tid til at sælge juletræer, og midt i februar dukker de første erantis op i haven. Cyklen kommer frem i marts til daglig brug og ture ud i det danske landskab. Der skal også slås græs. Det er kort sagt fortællinger om stort om småt sat ind en hverdags- og global sammenhæng.    

Uddrag af bogen
Fra omkring 1900 og frem mod 1970’erne har der været to cementfabrikker nord for fjorden. De er ligesom svolsyrefabrikken, teglværket og slagteriet nedlagt og afløst af lettere industriproduktion og diverse service- og vidensvirksomheder. Tilbage er bl.a. to kridtgrave med dybe søer, som gradvist er blevet omdannet til rekreative områder. Langs skrænterne vokser brombærrene, plantet som en tjørnemur, der holder små drenge væk fra de stejle skrænter. Der er mange, der plukker bær her, så det gælder om at være der de par timer, hvor brombærrene er modne, før de falder af busken eller bliver smaskede. Vi laver grød og syltetøj af dem. En gang imellem lægger Elin dem i en sukkerlage, som vi bruger, når der serveres steg. I 2016 fandt jeg et nyt brombærsted, men det fortæller jeg ikke, hvor er. Fra sidst i august til først i oktober har vi spist brombær på vore havregryn hver dag.         

Om forfatteren
Johan Klinge Sørensen (født 1939 i København) var lærer i Slesvig og Vejle frem til 1966. Uddannet som cand.pæd.hist. i 1969 og var seminarielærer 1969-2002, på Københavns Dag- og Aftenseminarium fra 1971-2002. Pendlede mellem København og Aalborg 1980-2002, herefter bosat i Nørresundby. Har tidligere udgivet bøger om sit lærerliv og sin barn- og ungdom.
Udgave1
Trykt sideantal250
Udgivelsesdato09 feb. 2018
Sprogdan
ISBN trykt bog9788771908145