Mine svanesange

“Jeg må – på det helt store plan – se menneskehedens mulige selvudslettelse i øjnene, og jeg må – på det lillebitte personlige plan – se min egen snarlige død i øjnene! Sammenfaldet af det altomfattende og det lillebitte perspektiv er akkurat bogens særpræg.”

Ole Jensen blev 84 år. Disse ti mindre tekster er både Oles egne svanesange – han vidste, at døden var lige om hjørnet og skriver frygtløst om at se den i øjnene – og svanesange for vores planet. Klimakrisen optog ham helt fra midten af halvfjerdserne, hvor han skrev en af de første bøger om emnet på dansk, I vækstens vold fra 1976.

Som teolog og med Thorkild Bjørnvig og K.E. Løgstrup som sine læremestre var han kendt for prægnante formuleringer som fx: ”Vor udryddelse af arterne er blasfemisk foragt for skabelsen” og ”den vesterlandske kulturudvikling er endt i vandalisme og udryddelse”. Hans debatterende og polemiske opstillinger er ofte enkle, men ikke forenklende. Han er akademikeren, der deltager i den offentlige debat. Der er klarhed og dybde i teksterne og ikke bare polemik og rethaveri. Det er en kunst at deltage lidenskabeligt i den offentlige debat som fuldblods akademiker og ikke bare som journalist. Den kunst evnede han, og det har givet os meget.
203,08  DKK
Køb trykt bog
 
Udgave1
Trykt sideantal159
Udgivelsesdato09 nov. 2022
Udgivet afKlim
Sprogdan
ISBN trykt bog9788772048840