Jødernes danmarkshistorie

i provinsen

Indtil 1900-tallet udgjorde jøderne det største religiøse mindretal i Danmark. Fortællingerne har dog især handlet om jøder i København. Ikke om landjøderne, som boede i købstæderne. Det råder Jødernes danmarkshistorie – i provinsen nu bod på. 

Bogen har hovedvægt på 1800-tallet og er den første samlede fremstilling af jødisk liv og kultur uden for hovedstaden. Især i Fredericia, Aalborg og Randers. Det er en fortælling om integration, og om Danmark nu også kunne rumme folk med andre madvaner og religiøse skikke samt et uforståeligt sprog. Det kunne landet stort set, selv om der var konflikter mellem jøder og kristne. Også i provinsen. 

Det er også en historie om alle de personer, der gemmer sig bag kategorier som indvandring, erhverv og skolegang. Bogen bringer os nemlig tættere på, hvordan de jødiske indvandrere giftede sig, arbejdede og blev en del af lokalsamfundene. 

Vibeke Kaiser-Hansen (f. 1974) er ph.d. i historie og museumsinspektør på Museerne i Fredericia. Hun har endevendt en lang række lokale, regionale og statslige kilder på arkiver samt aviser for at komme tættere på jøder uden for København
284,33  DKK
Køb trykt bog
 
Udgave1
Trykt sideantal296
Udgivelsesdato15 sep. 2022
Udgivet afGads Forlag
Sprogdan
ISBN trykt bog9788712067016